JBL NO2 Nitrit Test-Set

Kód: 2537000
11,30 € 9,42 € bez DPH
do 7 dní
Môžeme doručiť do:
9.4.2024

JBL NO2 Nitrit Test-Set - test na meranie koncentrácie NO2 vo vode.

Detailné informácie

Podrobný popis

JBL NO2 Nitrit Test-Set

Použitie:

Test slúži na presné stanovenie a sledovanie koncentrácie dusitanov v sladkovodnom aj morskom akváriu a v záhradnom jazierku v rozsahu 0,025 - 1,0 mg/l (ppm).Vďaka korekčnému meraniu vyvinutému firmou JBL je možné namerať presnú koncentráciu dusitanov aj v ľahko zafarbenej vode, ako napr. výluhom z rašeliny alebo zvyškov liečiv.

Prečo merať koncentráciu dusitanov?

Platí pre sladkovodné aj morské akváriá aj pre záhradné jazierka:

Odbúravanie všetkých organických zbytkov v akváriu (zvyšky krmiva a rastlín, exkrementy rýb...) prebieha v nasledujúcom reťazci: bielkoviny – amoniak (čpavok) – dusitany – dusičnany. Tento proces umožňujú určité v akváriu potrebné baktérie. Či tento systém funguje, zistíme meraním jednotlivých stupňov uvedeného reťazca, t. j. amoniaku, dusitanov a dusičnanov. Amoniak a dusitany by niky nemali dosiahnuť koncentráciu 0,2 mg/l (ppm). Pokiaľ sa tak stane, je reťazce odbúravania organických látok niekde narušený. Mnohé liečivá môžu zničiť užitočné baktérie a spôsobiť tak vzostup koncentrácie amoniaku. Spravidla nie je v dobre založenom akváriu alebo jazierku amoniak v merateľných hodnotách. Dusitany i amoniak sú pre ryby silnými jedmi. V závislosti na citlivosti jednotlivých druhov rýb môžu byť už koncentrácie medzi 0,5 – 1 mg/l (ppm) smrteľné. Vo všeobecnosti platí, že mladé sladkovodné ryby a morské ryby sú na tieto látky citlivejšie.

Ako hodnotu dusitanov znížiť?

Okamžitým, ale dočasným riešením je okamžitá výmena 50% objemu vody v nádrži. Dlhodobo je možné vyhnúť sa zvýšenej koncentrácie nad prijateľnú hodnotu použitím vhodného biologického filtra, neprekrmovaním rýb, príp. znížením ich počtu v nádrži a tým, že budete v sladkovodnom akváriu udržovať hodnotu pH medzi 7,0 – 7,5. Užitočné baktérie je možné dodať do akvária v prípravkoch JBL Denitrol a JBL FilterStart.


Do záhradného jazierka dodáme baktérie  v prípravkoch JBL BactoPond a JBL ActivoPond. Pre celkovú koncepciu jazierka je rovnako dôležitý výkonný filter, hnojenie substrátu s rastlinami, prítomnosť časti jazierka s bahennými rastlinami atď.

Dodatočné parametre

Kategória: Test vody
Hmotnosť: 0.1 kg

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo sa registrujte.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo sa registrujte.

Nevypĺňajte toto pole: